Vrouwen met een borstprothese hebben verhoogde kans op zeldzame vorm van lymfeklierkanker
-schermafbeelding_2018_01_05_om_122713_1515151748.png)
05-01-2018
Vrouwen met een borstimplantaat hebben een verhoogde kans op een zeldzame vorm van de lymfeklierkanker BIA-ALCL, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Dit nieuws is echter geen reden voor paniek. Het komt maar heel zelden voor. En áls het ontstaat, is het meestal goed te behandelen. Ongeveer 90 procent van de vrouwen die de ziekte krijgt, geneest.
Naar schatting heeft 1 op de 30 vrouwen in Nederland borstprothesen. Hiervan heeft ongeveer 70 procent prothesen in verband met een borstvergroting. Uit onderzoek dat werd gedaan door onder andere prof. van der Hulst uit het Maastricht UMC+ en ook werkzaam in MOOI kliniek, bleek dat vrouwen met een borstprothese een grotere kans hebben op het krijgen van lymfeklierkanker in de borst, dan vrouwen zonder borstprothesen. Deze vorm van lymfeklierkanker heet BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma). Het kan zich ontwikkelen in het lichaamsvocht en/of het kapsel rondom de borstprothese. Vrouwen met een borstprothese van wie de borst opeens heel groot wordt óf een knobbel hebben in de borst met de prothese, moeten naar hun huisarts, plastisch chirurg of oncologisch chirurg. Bij BIA-ALCL ontstaat er vochtophoping rondom de borstprothese. Vandaar een groter wordende borst. Als je hier last van hebt, betekent dit niet meteen dat je BIA-ALCL hebt. Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Zoals een infectie. Om dit zeker te weten, moet je het altijd laten controleren.
Erg kleine kans
De kans op het krijgen van deze vorm van lymfeklierkanker bij borstprothesen is erg klein. Van der Hulst: “Als 35.000 vrouwen met een borstprothese 50 jaar zijn, heeft volgens onze betrouwbare schattingen één vrouw ALCL gekregen.
Als BIA-ALCL wordt geconstateerd, wordt de borstprothese(n) weggehaald. Het is nog niet bekend of het verstandig is om vervolgens een nieuwe prothese te plaatsen. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. Er zijn alternatieven, zoals het gebruik van lichaamseigen weefsel om een borst te maken.
Als de diagnose in een vroeg stadium van de ziekte wordt gesteld, genezen de meeste vrouwen met BIA-ALCL.
Informatie voor mensen met een borstimplantaat
“Ik kan me voorstellen dat vrouwen met een borstprothese bij het lezen van dit nieuws ongerust kunnen worden,” zegt Van der Hulst. “Ik begrijp dit, maar er is geen reden voor paniek. Het komt maar heel weinig voor en áls je het hebt, is er een goede kans op genezing.”
Van der Hulst wijst erop dat goede voorlichting van vrouwen die een prothese overwegen, van groot belang is zodat een weloverwogen afweging gemaakt kan worden. Plastische chirurgen wijzen op het gevaar van deze zeldzame vorm van lymfeklierkanker, hoe klein het risico ook is. Maak een afspraak met je huisarts of plastisch chirurg als je klachten hebt zoals een zwelling of een knobbel in de borst. Er kan (vooral bij een knobbel in de borst) ook sprake zijn van borstkanker en het is altijd verstandig om klachten te laten onderzoeken.
Omdat BIA-ALCL heel zeldzaam is, zijn huisartsen er niet altijd op bedacht. Onder plastisch chirurgen is veel aandacht voor dit onderwerp. Je mag verwachten dat jouw plastisch chirurg goed op de hoogte is.
Veilig
Borstimplantaten worden sinds april 2015 in Nederland geregistreerd. Hierin is opgenomen welk soort implantaat je hebt. De Inspectie voor de gezondheidszorg, het RIVM en het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepalen de veiligheid van borstprothesen. Volgens deze instanties is op dit moment het gebruik van borstprothesen veilig. Prothesen hoeven dan ook niet preventief te worden verwijderd. Ben je er zelf niet gerust op, ga dan in gesprek met je plastisch chirurg. Hij of zij kan je goed voorlichten. Meer informatie over BIA-ALCL vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC)
Het onderzoek naar de relatie tussen borstimplantaten en BIA-ACLC is een samenwerking tussen vier partners: VUmc, Antoni van Leeuwenhoek, Maastricht UMC+ en Medisch Spectrum Twente. Pathologen, epidemiologen en plastische chirurgen van deze vier medische centra hebben er de schouders onder gezet, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).
Vragen
Heb je na het lezen van het bovenstaande informatie nog vragen, dan kun je terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), waar gedetailleerde informatie inclusief een filmpje hierover te vinden is: https://www.nvpc.nl/zeldzame_vorm_van_lymfeklierkanker.php?option=333
Review
Bedankt voor het vakkundig uitvoeren van een ooglid correctie. Dr Sawor heeft mij alles prima vooraf uitgelegd. Ook tijdens de operatie vertelde hij wat hij aan het doen was en wat ik daarvan kon voelen. Dit was voor mij een hele geruststelling. De behandeling is pijnloos verlopen. Het herstel was voorspoedig en over het resultaat ben ik super tevreden. Complimenten aan het hele team van de MOOI kliniek!!
Ooglidcorrectie bij MOOI gaat zo!
-ooglidcorrectie_voor_en_na_1563886590.png)