MOOI Kliniek gevestigd in Kasteel Geusselt met rijk verleden
-geusselt3.jpg)
02-09-2017
Wat zijn wij trots om onze kliniek in een van de prachtige kastelen die Maastricht rijk is te mogen huisvesten. Kasteel Geusselt straalt niet alleen een rijke historie uit met een unieke bouwstijl, ook is het monumentaal pand uiterst geschikt om met moderne en verfrissende binnenhuiselementen aan te kleden. Het resultaat? Een rustgevende, open en vooral unieke beleving voor onze klant bij binnenkomst, maar ook in onze ontvangstkamer en behandelkamer. In die zin past de uitstraling bij ons motto ‘kwaliteit, veiligheid en vertrouwen’.
Herleiding van de naam ‘Geusselt’
Kasteel Geusselt is gelegen in het Geusseltpark in de wijk Wittevrouwenveld van Maastricht. Het kasteel is grotendeels in de 17e eeuw gebouwd. Van oorsprong was deze plek een moerassig gebied in het stroomgebied van de Kanjel en de Geul waar veel water stroomde, oftewel gutsen, dat men in oud-Nederlandse ‘goysen’ noemde. Dat heeft geleid tot de naam ‘Geusselt’. Dat dit een geschikte naam is, blijkt wel uit een vermelding van de Heer van Geusselt, Carolus van Brienen, in 1790: tijdens langdurige regenperiodes kwam water vanaf de heuvels van Berg & Terblijt en overstroomde het Geusselt gebied. In de winter trad eveneens de Maas menigmaal buiten haar oevers.
Eigenaren van Kasteel Geusselt
De eerste stichting dateert uit de 14e eeuw op naam van Jan van Goisselt. Sindsdien zijn er verschillende bezitters geweest, zoals de familie Van Blitterswijk (begin 16e eeuw), een schout van Maastricht genaamd Andries van Pallant (midden 16e eeuw) en Willem Schellart, kanunnik van het kapittel van Sint-Servaas (midden 17e eeuw). Hierna is het tot het einde van de 19e eeuw bewoond geweest door de familie Van Brienen. In 1954 werd het eigendom van de gemeente Maastricht.
Kasteel Geusselt in oude tijden
Bebouwing
Het centrale hoofdgebouw dateert uit ca. 1620. Halverwege de 17e eeuw werd de ingang van het gebouw verplaatst naar dit hoofdgebouw en versierd met decoraties van mergelsteen rondom het oculusraam. De beide zijvleugels dateren uit 1800. In 1830 werd vervolgens de bakstenen toegangsbrug gebouwd. Met de overname door gemeente Maastricht in 1954 vond een uitgebreide restauratie plaats. Ook daarna beleefde Kasteel Geusselt nog onzekere tijden en verviel het langzaam tot ruïne. Redding volgde toen het kasteel in 1992 werd gekocht door de Limburgse Monumenten Stichting. In 1996 vond er opnieuw een restauratie plaats, waarbij het kasteel geheel in z'n oorspronkelijke staat teruggebracht werd en het de uitstraling terugkreeg die het verdient.
Links: oculusvenster met ornamenten uitgehouwen in mergelsteen. Rechts: vermelding 'Recte et Fortiter', oftewel 'deugdzaam en moedig' (1657)
Review
Vanaf het eerste moment had ik alle vertrouwen in Dokter Feijen en was ik gelijk gerust gesteld mbt de operatie. Alles is goed verlopen en het belangrijkste, het resultaat mag er wezen! Bedankt voor de goede zorgen.
Ooglidcorrectie bij MOOI gaat zo!
-ooglidcorrectie_voor_en_na_1563886590.png)