Soorten borstimplantaten: vulling, vorm en plaatsing

Als je nadenkt over een borstvergroting met implantaten dan kun je online al veel informatie vinden over je mogelijkheden. Toch horen we vaak dat er ook onjuiste informatie verstrekt wordt en het is goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom informeren wij je graag over het plaatsen van borstprothesen (ook wel implantaten genoemd). Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende implantaten en waarom niet altijd dezelfde oplossing de beste?

Verschillende merken borstimplantaten

Bekende merken borstimplantaten zijn Motiva, Mentor, Allergan/Natrelle, Eurosilicone, Nagor, Polytech en B-lite. Merken kunnen van elkaar verschillen qua kwaliteit, vulling (siliconen, zoutwater of hydrogel), vorm, maat en het oppervlak (ruw of glad). In onze keuze voor Motiva en B-Lite hebben de plastisch chirurgen van MOOI kliniek uitvoerig onderzoek gedaan naar de verschillende aanbieders. Vanzelfsprekend voldoen alle merken aan de wettelijke eisen, maar bij MOOI kliniek staan kwaliteit en veiligheid voorop in de keuze voor Motiva implantaten. Daarnaast is het belangrijk dat de protheses zacht en natuurlijk aanvoelen en mooie resultaten opleveren.

Vormen: Anatomische, ronde of ergonomische borstimplantaten

Laten we eerst eens beginnen met de vorm van het implantaat, want dit is van belang voor de keuze van de plaatsing van het implantaat (voor of achter de borstspier). Er zijn ronde en zogenaamde anatomische of druppelvormige implantaten.

Druppelvormige prothesen (anatomisch)

Druppelvormige borstimplantaten hebben zoals de naam al zegt een druppelvorm en lijken daarom meer op de vorm van een borst. Deze implantaten hebben voor- en nadelen. Het voordeel is dat, deze prothese minder opvallend is wanneer je hem voor de borstspier laat plaatsen. In dit geval moet je wel voldoende “bedekking” hebben. Dat betekent dat je niet te dun moet zijn en al wat borstweefsel moet hebben zodat het implantaat niet te zichtbaar is. Na de borstvergroting zien je borsten er nog heel natuurlijk uit. Een ander voordeel is dat je met een druppelvormig implantaat soms een kleine lift kunt bewerkstelligen. Een nadeel van anatomische implantaten is dat ze kunnen draaien en dan kan de vorm van de borst er vreemd gaan uitzien. Er kan dan een nieuwe operatie nodig zijn. Een ander nadeel is dat er met een anatomisch implantaat minder vulling zal zijn aan de bovenkant van de borst, hetgeen soms wel duidelijk gewenst is.

Ronde borstimplantaten

ronde borstimplantaten

Ronde prothese hebben ook een aantal voor- en nadelen. Het voordeel is dat als ze draaien dit geen probleem is. Een ander voordeel is dat er meer vulling aan de bovenkant van de borst (en het decolleté) is. Het nadeel van ronde implantaten is dat als je ze voor de borstpier plaatst ze beter zichtbaar zijn. Dit is de reden dat ronde protheses meestal achter de borstspier worden geplaatst. Door ze achter de borstspier te plaatsen drukt de spier een beetje op de bovenkant van de prothese en wordt deze vanzelf al meer druppelvormig. Plaatsing achter de borstspier heeft overigens een aantal voordelen maar daarover later meer.

Ergonomische implantaten

De ontwikkelingen hebben echter niet stil gestaan. Sinds kort bestaat er zogenaamde ergonomische implantaten. Dit zijn implantaten die van vorm veranderen afhankelijk of je ligt of staat. Als je staat worden ze meer druppelvormig en bij liggen meer rond. Het voordeel van anatomisch wordt dus met het voordeel van rond gecombineerd. Bij MOOI gebruiken we dit soort implantaten ook!

Volume en profiel

Naast de vorm van het implantaat is er ook een keuze in de grootte, basis en profiel die gemaakt moet worden om het gewenste resultaat te bereiken. Het volume of de grootte van het implantaat wordt meestal in aantal ‘cc’ aangegeven. Bijvoorbeeld een borstvergroting met 200 of 300 cc. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog kleinere en grotere volumes en allemaal tussenliggende volumes zoals 185cc of 410 cc.

Voor ronde prothesen en ergonomix geldt dat er nog verschillende profielen zijn. Het profiel is de afstand van het implantaat en de borstwand en bepaalt de volheid van de borst. De profielen kunnen laag, gemiddeld, hoog of extra hoog zijn. Een gemiddeld profiel prothese van 300 cc met een diameter van bijvoorbeeld 11,5 cm heeft een hoogte van 3,9 cm, terwijl dezelfde hoeveelheid vulling van 300 cc in bij een hoog profiel een hoogte of projectie heeft van 4,9 cm.

volume borstimplantaten

Verschil tussen medium en hoog profiel

Borstprothesen: Glad of textuur

Het omhulsel van een implantaat is meestal gemaakt van siliconen. Dit omhulsel kan glad zijn of meer geruwd. De laatste tijd is er in de media veel discussie over gladde en geruwde implantaten. Geruwde implantaten worden veel gebruikt omdat ze mogelijk minder complicaties als kapselvorming (littekenweefsel rondom implantaat dat pijnlijk kan worden) kunnen geven. Er bestaat een hele zeldzame vorm van lymfeklierkanker (ALCL) die voorkomt (1 op. 12.000 bij vrouwen van 70) die vaker voorkomt bij implantaten. Er zijn geluiden dat deze ziekte te maken heeft met hoe ruw de implantaten zijn en dat gladde implantaten daarom beter zouden zijn. Hiervoor is wetenschappelijk echter geen bewijs. In de mate van gladheid zijn er overigens ook allerlei varianten. Bij MOOI wordt gebruikt gemaakt van protheses die zo fijn geruwd zijn dat ze als glad beschouwd worden. Het idee is dat de voordelen van glad en ruw zo gecombineerd worden. Er is overigens nog een ander omhulsel dat bestaat uit een soort schuim (polyurethaan). Dit groeit helemaal vast aan het lichaam. Ook hier zijn specifieke voor en nadelen aan verbonden. Welk implantaat voor jou het beste is zal dan ook door de plastisch chirurg met jou besproken worden.

Vulling: siliconen gel of zoutwater

In principe zijn er twee soorten vullingen op dit moment op de markt namelijk siliconen, waarbij dit tegenwoordig altijd een siliconengel is en watergevulde implantaten. Siliconen voelen natuurlijker aan dan zoutwater gevulde prothesen. Een derde type hydrogel implantaten zijn een tijd vanwege het ontbreken van CE certificering van de markt gehaald maar sinds kort weer op de markt. Hydrogel implantaten zijn vrijwel niet wetenschappelijk onderzocht. In Nederland en ook wereldwijd zijn de meeste borstprothesen die gebruikt worden gevuld met siliconen. Elk van de vullingen heeft zijn eigen voor- en nadelen die wij jou indien je dat wenst graag uitleggen tijdens het consult.

B-lite protheses

De vraag naar protheses van B-lite wordt steeds groter omdat deze borstprothesen een groot voordeel hebben ten opzichte van normale protheses, namelijk hun gewicht. B-lite protheses zijn tot 30% lichter dan andere borstimplantaten. In B-lite protheses zijn microsferen gebonden met silicone gel. Microsferen zijn sterk en hol, waardoor ze dus superlicht zijn. De B-Lite borstimplantaten worden in Duitsland geproduceerd en zijn CE goedgekeurd. Bij MOOI kliniek kun je ook kiezen voor deze implantaten.

Voorbeeld: een prothese bestaand uit 100% siliconen van 390cc weegt 390 gram. Een B-lite prothese van 390cc weegt maar 275 gram.

Plaatsing: Voor of achter de borstspier?

Bij de keuze om de implantaten voor of achter de borstspier te plaatsen, speelt de keuze van het implantaat (rond of anatomisch) een belangrijke rol zoals hierboven beschreven. Er zijn aanwijzingen dat het plaatsen van de prothese achter de borstspier minder vaak tot kapselvorming lijdt, maar is de eerste weken wel vaak iets gevoeliger dan een implantaat voor de spier. Een nadeel van implantaat voor de borstspier is dat het implantaat niet wordt tegengehouden door de borstspier en de borsten kunnen hierdoor sneller gaan hangen. De ingreep is echter direct na de operatie wel iets minder gevoelig en kan soms een betere borstlift geven.

Dual plane

Er wordt vaak op allerlei forums en sites over dual plane gesproken. Dit is een verwarrend begrip met verschillende definities. Wanneer we spreken over achter de borstspier bedoelen we bij een borstvergroting altijd dual plane, omdat de spier maar een deel van het implantaat bedekt. Soms wordt met dual plane bedoelt dat bij het plaatsen van een implantaat achter de borstspier toch ook de borstklier van de borstspier wordt vrijgelegd maar daarvoor zijn er specifieke redenen die hier te ver voeren.

Het inbrengen van de implantaten en het litteken

Een borstprothese kan via een aantal mogelijkheden worden ingebracht. Er wordt altijd een klein incisie gemaakt om het implantaat in te brengen. Deze incisie wordt meestal onder de borst gemaakt precies in de borstplooi, waardoor het minder opvalt. Alternatieven zijn via de tepel of de oksel, maar dit is afhankelijk van de keuze voor het type implantaat en de positie van de prothese.

Samenvattend is een borstvergroting belangrijke beslissing en doe je niet zomaar. In dit blog heb ik slechts een aspect van de operatie belicht. Ook bijvoorbeeld de grootte (het aantal cc’s) is sterk afhankelijk van wat iemand wil. Er kan dan ook een soort inschatting middels test protheses gedaan worden tijdens het consult. Ik hoop dat het duidelijk is dat elke borstvergroting maatwerk is en dat na een gesprek en onderzoek in jouw specifieke situatie het beste advies gegeven kan worden.

Moeten borstimplantaten vervangen worden?

Borstimplantaten worden niet standaard vervangen. Bij klachten kan er sprake zijn van lekkage of kapselvorming en dan is vervanging of verwijdering meestal noodzakelijk. Geen enkele prothese is gegarandeerd levenslang goed en indien er voor een implantaat gekozen wordt moet rekening gehouden worden met extra kosten in de toekomst indien een implantaat gewisseld moet worden.

Risico’s en complicaties

Het nemen van borstimplantaten is een weloverwogen besluit. Goed om te weten is dat aan elke chirurgische ingreep risico’s zijn verbonden en er een kans is op complicaties. Ook bij een borstvergroting. De meeste complicaties zijn niet ernstig en goed te verhelpen. MOOI kliniek informeert je graag goed en volledig over een borstvergrotende operatie en ook over de mogelijke risico’s. Voor een volledig overzicht kun je de Chirurgische Bijsluiter van de NVPC lezen. Wij geven deze bijsluiter ook altijd mee na een borstconsult.

Lees hier ook meer over de risico’s en mogelijke complicaties.

Denk je al lang na over een borstvergroting?

Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.