Kapselvorming en kapselcontractie na borstvergroting

Bij het plaatsen van borstimplantaten (ook wel borstprotheses genoemd) hoort een natuurlijk proces dat kapselvorming heet. Kapselvorming is een normaal verschijnsel, dat optreedt omdat er een lichaamsvreemd object (de implantaten) in je lichaam is geplaatst. Je lichaam reageert hierop door een laagje bindweefsel aan te maken rondom het implantaat. Dit zorgt ervoor dat het implantaat deel wordt van jouw lichaam en niet zomaar kan verschuiven.

Overmatige kapselvorming en -contractie

Bij een klein percentage van de vrouwen met borstimplantaten is er echter sprake van overmatige kapselvorming en kapselcontractie. Je lichaam maakt dat teveel bindweefsel aan rondom de prothese, wat kan leiden tot pijn en een vormverandering van de borst. Je borsten kunnen ook harder aanvoelen en er minder mooi uitzien.

Wanneer je te maken krijgt met overmatige kapselvorming, dan kun je in aanmerking komen voor een behandeling om het kapsel te verwijderen. Een andere optie is om zowel het kapsel als het borstimplantaat te laten verwijderen.

Kapselvorming herkennen: de symptomen

Er zijn verschillende gradaties van kapselvorming. Zoals gezegd ontstaat er altijd een kapsel na een borstvergroting en dat is ook nuttig. Wanneer er echter overmatig kapselvorming optreedt kan dit resulteren in pijnklachten. Naarmate de hoeveelheid kapselvorming die op basis van een lichamelijk onderzoek door de plastisch chirurg gedaan wordt, zijn er vier gradaties van kapselvorming. Graad 1 is het normale kapsel en graad 4 is de meest doorgeschoten vorm van kapselvorming
Bij graad 1 is de borst zacht en natuurlijk van vorm, bij graad 2 voelt de borst iets vaster aan, bij graad 3 verandert de vorm en bij graad 4 is de borst hard en pijnlijk. Er is dus altijd sprake van kapselvorming graad 1. Ook kan een borst vanaf het begin al wat vaster aanvoelen en dan is dit een normale situatie na een borstvergroting met implantaten. Indien in de loop van de tijd de borst steeds vaster gaat aanvoelen en ook van vorm gaat veranderen, kan het zijn dat er zich meer kaspel aan het vormen is dan normaal. Dit proces hoeft niet altijd te resulteren in een graad 4 kapsel, waarbij er meestal een nieuwe operatie nodig is. De verzekeraar vergoed op dit moment het uithalen van protheses bij een graad 4 kapselvorming.

Behandeling bij kapselvorming

Er zijn verschillende manieren om overmatige kapselvorming te behandelen:

  • Het splijten van het borstkapsel (capsulotomie).
  • Het verwijderen van het borstkapsel (capsulectomie).

De plastisch chirurg dient je eerst te onderzoeken en kan je daarna adviseren over de beste behandeling voor jou. Vaak is het volledig verwijderen van het kapsel rondom de borstprothese (ofwel capsulectomie) de meest geschikte behandeling om toekomstig terugkerende vorming van kapselcontracties te voorkomen. Hierbij wordt ook een nieuw implantaat geplaatst.

Capsulotomie, betekent het alleen insnijden van het kapsel. Hierbij is de kans dat het probleem zich herhaalt groter.

Wisselen van prothesen

Je kunt ervoor kiezen tijdens het verwijderen van het kapsel, direct de borstimplantaten te wisselen. Het kapsel is verwijderd en je borsten zien er weer mooi uit. Uiteraard bespreek je voor de operatie deze mogelijkheid en welke prothesen (qua materiaal, volume en vorm) voor jou geschikt zijn.

Verwijderen van prothesen

Wanneer je jouw borstimplantaten laat verwijderen zonder deze te vervangen, is een uitgebreidere ingreep vaak noodzakelijk. De kans is namelijk groot dat je huid is opgerekt en dat je zonder implantaten kleinere en slappere borsten overhoudt. Een borstvergroting met eigen vet is een mogelijk alternatief. Hierbij werkt de plastisch chirurg met jouw eigen lichaamsvet om een esthetisch mooi resultaat te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met een borstlift.

Combinatie met verzekerde zorg!

Bij MOOI kliniek bieden we je de unieke mogelijkheid om je behandeling (deels) voor vergoede zorg in aanmerking te laten komen. In sommige gevallen van kapselcontractie en kapselvorming vergoed jouw zorgverzekeraar (deels) de behandeling. Bijvoorbeeld het verwijderen het kapsel en de prothesen. Raadpleeg je zorgpolis wat hierin de mogelijkheden zijn. Je dient dan een verwijsbrief van de huisarts te hebben en de intake afspraak vindt dan plaats in het ziekenhuis. Het plaatsen van nieuwe prothesen of een borstvergroting met eigen vet (lipofilling) en/of in combinatie met een borstlift valt nooit onder verzekerde zorg.

Het voordeel bij MOOI kliniek dat jouw plastisch chirurg zowel het verzekerde als het onverzekerde deel van de behandeling tegelijk kan uitvoeren.

Denk je al lang na over een borstvergroting?

Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.