Borstreconstructie na borstkanker en borstamputatie

Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland onder vrouwen. Op het moment dat er borstkanker geconstateerd is, kan het nodig zijn dat er een operatie volgt. Dit kan door middel van een borstsparende operatie maar in sommige gevallen is een borstamputatie noodzakelijk. Hierbij wordt de borst volledig verwijderd.

Borstreconstructie

Na de borstamputatie of borstsparende operatie, kan een borstreconstructie gewenst zijn. Het kan van grote betekenis zijn voor de kwaliteit van leven. Het is aangetoond dat een borstreconstructie bijdraagt aan het herstel van vrouwen die behandeld worden voor borstkanker, doordat de psychologische, sociale en seksuele nadelen die samenhangen met het verlies van een borst verminderen.

Een borstreconstructie is mogelijk in de volgende fases van borstkanker:

  • De borstreconstructie wordt direct uitgevoerd bij een borstamputatie (primaire borstreconstructie).
  • De borstreconstructie wordt uitgevoerd in een latere fase. Dit kan zelfs nog tot jaren na de borstamputatie (secundaire borstreconstructie).
  • Bij een borstsparende operatie kan de plastisch chirurg ervoor zorgen dat de vorm van de borst behouden kan worden.

Als een borstreconstructie gewenst is komt de plastisch chirurg in beeld. De plastisch chirurg bespreekt samen met jou welke mogelijkheden het beste bij je passen. Jouw wensen worden zo veel mogelijk meegenomen. Je staat samen met uw plastisch chirurg aan het roer.

Mogelijkheden voor borstreconstructie:

  • borstreconstructie met eigen weefsel.
  • borstreconstructie met behulp van implantaten.
  • Oncoplastische reconstructies bij borstsparende ingreep om deuken en verplaatsing van de tepel te voorkomen

Borstreconstructie met eigen weefsel

Steeds meer vrouwen kiezen voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Bij een van de samenwerkende ziekenhuizen zijn al bovengenoemde technieken mogelijk. Bij deze operatie wordt de huid en het vet van de buik gebruikt om een borst van te maken. De zeer kleine bloedvaten van het buikvet worden ter hoogte van de lies losgemaakt en bij de borstkas weer aan andere bloedvaten gehecht. Dit gebeurt met behulp van een microscoop. Vervolgens wordt van het buikvet en de buikhuid een nieuwe borst gevormd. Het resultaat bij de buik is vergelijkbaar met een buikwandcorrectie, waarbij er een litteken op de onderbuik ontstaat.

Voordelen van een borstreconstructie met eigen weefsel:

  • Er wordt alleen gebruik gemaakt van lichaamseigen weefsel.
  • Men krijgt een “warme” borst en door nieuwe technieken is het ook mogelijk gevoel te behouden.

Nadelen van een borstreconstructie met eigen weefsel:

  • Het is een lange intensieve operatie die 4-6 uur duurt.
  • Er zijn twee littekens op buik en borst zichtbaar.

Meer informatie over deze operatie vindt u op www.dieplap.nl

Borstreconstructie met behulp van implantaten

Als er niet gekozen wordt voor het reconstrueren van de borst met eigen weefsel kan er ook een reconstructie met implantaten uitgevoerd worden. Afhankelijk van de situatie zal de huid in veel gevallen eerst moeten worden opgerekt. Dit gebeurt met behulp van zogenaamde tissue (weefsel) expansie. Tissue expansie betekent dat de huid wordt opgerekt door een implantaat in te brengen.

Het implantaat wordt in de loop van tijd opgevuld met vloeistof zodat er steeds meer rek op de huid komt. Als er na verloop van tijd voldoende huid is opgerekt kan het definitieve implantaat worden ingebracht. Meestal wordt hiervoor een druppelvormige prothese gebruikt.

Soms is het niet nodig om tissue expansie toe te passen en kan onmiddellijk de definitieve prothese worden ingebracht.

Voordelen van een borstreconstructie met implantaten:

  • Het is een korte operatie, de duur is ongeveer 1 uur.
  • Er zijn geen littekens op een andere plekken.

Nadelen van een borstreconstructie met implantaten:

  • Er zijn vaak meerdere operaties nodig en op latere termijn een prothese- wissel.
  • Er wordt gebruik gemaakt van materiaal wat niet lichaamseigen is.

Meer weten?

De plastisch chirurgen van MOOI Kliniek, MUMC Maastricht en Zuyderland, locatie Sittard, werken in een samenwerkingsverband.

Door deze intensieve samenwerking is dit team continu op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en zijn zelfs voortrekkers van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van borstreconstructie door middel van de zogeheten DIEP- techniek. In het MUMC Maastricht worden ook de dubbelzijdige DIEP- operaties uitgevoerd.

Meer informatie over een DIEP-operatie vindt u op  www.dieplap.nl

Om te bepalen welke mogelijkheid van borstreconstructie het beste bij u past, is voorlichting en het bespreken van uw individuele wensen van het grootste belang. Samen met de plastisch chirurg maakt u een keuze die het beste bij uw situatie past.

Team MOOI

Geregeld zul je hier een blog vinden van onze plastisch chirurgen. Wil je automatisch een bericht krijgen bij een nieuwe blog? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door:

Lees meer over:

Over MOOI kliniek

MOOI kliniek is dé privé kliniek van Limburg. Kwaliteit, veiligheid en vertrouwen zijn kenmerken van onze aanpak. Bij ons vind je een eerlijk advies over natuurlijk MOOI blijven en natuurlijk MOOI ouder worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

    Denk je na over een borstcorrectie?

    Je eigen borsten weer MOOI vinden en jezelf mooi voelen, dat is waar het MOOI kliniek om draait. Laat je altijd voorlichten door een ervaren en gekwalificeerde specialist. Opleiding, bekwaamheid en kwaliteit kun je alleen bieden met plastisch chirurgen die hun vak verstaan. Wij vertellen je graag wat je opties zijn en welke stappen je kan ondernemen.